Okrugli sto o imovinskopravnom zahtevu kao delu presude u predmetima ratnih zločina

Svedočenje žrtava ratnih zločina pred sudovima u Srbiji često je odlučujući dokaz na suđenjima. U isto vreme, žrtve se redovno upućuju da svoje zahteve za naknadu štete potražuju u posebnom parničnom postupku, što produžava ostvarenje pravde za njih i ponovo ih viktimizuje. Učesnici stručne diskusije pod nazivom „Odlučivanje o imovinskopravnom zahtevu kao delu presude u predmetima ratnih zločina” ispitivali su načine za unapređenje tužilačke i sudske prakse, kako bi u krivičnom postupku u osuđujućim presudama došlo do usvajanja imovinskopravnih zahteva žrtava.

Diskusiji u formi okruglog stola prisustvovali su predstavnici Vrhovnog javnog tužilaštva, Javnog tužilaštva za ratne zločine, kao i sudije i sudijski pomoćnici iz Višeg suda i Apelacionog suda u Beogradu. To je bila prilika i za podsećanje na Smernice Vrhovnog suda za unapređenje sudske prakse u postupcima za naknadu štete žrtvama teških krivičnih dela u krivičnom postupku, kao i za uvid u praksu u Bosni i Hercegovini (BiH), koju su predstavile sudija i tužiteljka iz BiH.

Okrugli sto je održan u hotelu Moskva u Beogradu 20. Marta 2024. godine i zajednički je podržan od strane projekta „Podrška EU izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu”, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i od strane multi-donatorske „Podrške jačanju vladavine prava u Republici Srbiji”, zajednički finansirane od strane EU, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Austrijske razvojne saradnje (ADC), a koju sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji.

Last updated: 26. April 2024. 13:43